[CirKL]

GigaGieter in aantocht

GigaGieter komt achter het UpcycleCentrum in Almere Haven en Hortus

CitySenses: GigaGieter, upcycle (y)our world

In het nieuwe jaar start de bouw van een gigantisch project: de GigaGieter. De GigaGieter is een object van plastic afval en wordt 11 meter hoog. In maart zal dit kunstwerk onthuld worden op de groenstrook tussen het Upcyclecentrum en het speciale busstation voor de Floriade waar straks een miljoen bezoekers langskomen.

Duurzaam statement

De GigaGieter laat mensen in één oogopslag zien hoeveel huisraad mensen weggooien. De GigaGieter is een community art project. Na het winnen van de ontwerpwedstrijd, wordt de realisatie ervan mogelijk gemaakt door programma Almere 2.0 en het Upcyclecentrum.

Het toont onze wegwerpeconomie en creëert het besef dat we hier met zijn allen wat aan moeten doen. Het is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic die de wereld vervuilt. Tegelijkertijd wordt onder de tuit van de gieter een jonge boom geplant als onderdeel van het kunstwerk. En toont hiermee de verbinding met de natuur en de Floriade.

Circulaire kunst

De groene GigaGieter is hiermee het toonbeeld van circulaire kunst en geeft door zijn grootsheid associaties met ruimtelijke werken als de beroemde Plastic Whale uit Utrecht. De GigaGieter is samen met Almeerders gebouwd. De stellage is gemaakt van oude rekken en stellingen van de kunstopslag van het RijksMuseum. De plastic gieter bestaat uit weggegooid huisraad als kinderspeelgoed, emmers en tuinmeubelen die in korte tijd zijn verzameld vanuit het naastliggende UpcycleCentrum.

Meld je aan en bouw mee

In januari en februari volgend jaar worden er speciale bouwdagen georganiseerd om de GigaGieter vorm te geven. Samen met een team aan vrijwilligers moet het frame bedekt worden met weggegooide plastic materialen.

Lijkt het je leuk om te helpen? Mail dan naar info@citysenses.nl, dan ontvang je t.z.t. een uitnodiging.

Na het winnen van de ontwerpwedstrijd, is de realisatie mogelijk door funding door het programma Almere 2.0 en het Upcyclecentrum.

Gewonnen

Op zaterdag 9 oktober was de prijsuitreiking van de aanbesteding vanuit het UpcycleCentrum op het Steigerfestival. CitySenses was een van de drie genomineerden uit 14 ingediende ontwerpen en daarmee een van de kanshebbers om de achterzijde van het UpcycleCentrum Almere een smoel te geven.

De jury vond ons ontwerp ‘iconisch met een grote kans om viraal te gaan’. Het kunstwerk is 11 meter hoog en steekt boven de gebouwen uit. Dit is metafoor voor hergebruik van grondstoffen en aandacht voor onze natuur.

Het wordt een reusachtig beeld in de lijn van de Plastic Whale tussen het upcyclecentrum en de Floriade in 2022. We willen hiermee bewustwording creëren over de enorme hoeveelheid weggegooid plastic.


De komende maanden gaan we samen bouwen aan de GigaGieter, een volledig circulair community-art kunstwerk. Marcel heeft het idee van Irma slim uitgewerkt in een professionele presentatie en ingestuurd. Jim en Francois hebben samen met Mira de prachtige maquettes gemaakt. Tenslotte wil het oog ook wat. 

Het team van CitySenses zal het ontwerp nu gaan realiseren, zodat er voor aanvang van de Floriade een spectaculaire groene GigaGieter staat te pronken op de groenstrook bij het Floriade-busstation. Ook vanuit de kabelbaan zal de GigaGieter goed te zien zijn.

Bekijk hier de prijsuitreiking van de GigaGieter in een kort item van Omroep Flevoland waar Mira enthousiast vertelt over het project:

https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/256347/reuzegieter-moet-upcyclecentrum-kleur-geven

Florian tijdens een van zijn Workshops Vuur. Foto: Marcel Kolder

CitySenses werkte afgelopen zomers als ‘artist in residence’ vanuit het Atelier StrandLAB. We deden onderzoek naar de elementen vuur, lucht, water en aarde tijdens de opening op 10 juli en zes drukbezochte kunst- en belevingsworkshops. Zaterdagavond 19 september presenteerde we de Grand Finale.

De bijna 100 bezoekers genoten van de onwerkelijke voorstelling, de speciaal gecomponeerde muziek, het prachtige schimmenspel en de interactieve workshops op het strand.

Rondom een opblaasbaar paviljoen ontdekten we allen onze verbondenheid met de elementen via een zintuiglijk spektakel met performances, acts en workshops.

Foto: Marcel Kolder

Een zomer vol workshops

Jouw verhaal tijdens deze Prelude was het startpunt van een zomer vol workshops op het strand. Alle uitkomsten worden meegenomen in een spectaculaire finale van [CirKL] op zaterdagavond 19 september. Tijdens de workshops werd er geschilderd met grondstoffen uit de natuur, gingen we op zoek naar de vormen van water en bouwden we een kunstinstallatie waarbij we ons laten leiden door de wind. Alles wordt en is vastgelegd op foto en film voor onze korte documentaire The making of [CirKL].

De aftrap was op vrijdagavond 10 juli

Vrijdag 10 juli waren 50 Almeerders uitgenodigd voor de aftrap van [CirKL]: De Prelude. Van acht tot half tien ’s avonds kon je met ons op reis langs de elementen: Vuur, Wind, Water en Aarde. Via fragmenten uit de poëtische film The Calling van filmmaker Martijn van der Weijden dagen we je uit los te komen van je drukke bestaan en merk je hoe deze elementen van invloed zijn op je leven.

Deze hele zomervakantie was CitySenses met zijn kunstenaars op het strand te vinden met workshops en voorstellingen. Uitvalbasis is het StrandLab bij Poortdok. Een prachtlocatie waar je je bij mooi weer waant op een tropisch eiland. En bij wind en regen in een tropische storm op St. Maarten.

Op de website van StrandLab vind je nog veel meer activiteiten op het strand: www.strandlab-almere.nl

Circulaire Kunst Laagland

Momenteel zijn wij een nieuw project aan het ontwikkelen voor onze nieuwe expositie in 2022 over de vijf elementen. Dat lijkt ver weg maar dat is het zo. De elementen Water, Vuur, Aarde, Lucht en de samenhang met de Circulaire Economie, het vijfde element, zijn onze leidraad. Deze zomer (2020) zijn we aanwezig met onze projecten op het strand van Almere en in het Lumièrepark.

De achtergrond. Dit nieuwe project heet [CirKL]: Circulaire Kunst Laagland. [CirKL] is tevens onze merk voor nieuwe ‘design thinking’ workshops, kunstproducten en verdere dienstverlening. [CirKL] is een platform voor kunstenaars, makers, bedrijven en consumenten. Het biedt nieuwe inspiratie op een laagdrempelige wijze. We zullen op dit platform ook circulaire kunst aanbieden voor het grote publiek.

Juist in de nieuwe economie denken we na over hoe we omgaan met deze elementen. Ook in de context van watertekort, luchtvervuiling, hoe om te gaan met onze fossiele grondstoffen en met het klimaat. We zijn een beweging, en steken het vuur aan om na te denken over een nieuwe toekomst en een nieuwe economie. Daar kijken we met kunstenaars, filosofen, wetenschappers, publiek en bedrijven op een laterale nieuwe manier naar de uitdagingen van nu. En dat doen we met het medium kunst. Kunst als boodschapper.

Copyright 2020 Marcel Kolder.
Ons transitiemodel naar een duurzame circulaire omgeving.

‘We zoeken altijd naar het verhaal erachter, zodat er een gelaagde relatie ontstaat tussen de opdrachtgever, het publiek en het kunstwerk als medium. De gebruikte materialen komen van bedrijven of van het Upcyclecentrum.’

Terug naar HOME